Българският премер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган заедно ще

...
Българският премер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган заедно ще
Коментари Харесай

Борисов и Ердоган заедно днес откриват църквата Св. Стефан в Истанбул

Българският премер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган дружно ще открият през днешния ден възстановената Желязна църква в Истанбул, Турция. 

Православният български храм " Св. Стефан " бе подложен на цялостна реституция, траяла 7 години.

Днес в него ще бъде обслужен молебен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от Вселенския патриарх Вартоломей. Наред с тях в церемонията ще вземат участие свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, а също и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък. На събитието са поканени още външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, земеделският министър Румен Порожанов, основният мюфтия у нас Мустафа Хаджи, високопоставени представители на Истанбулската огромна община и други публични лица и посетители от българската църковна община в Истанбул. 

Желязната църква е осветена през 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната метална сграда е проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур. Църквата е построена от подготвени стоманени детайли, направени в Австрия и пренесени до Истанбул с трен, с цел да бъдат съединени на място. Тежали са над 500 т. 

През 2011 година църквата затваря порти заради тежка разяждане на детайлите. Започва цялостна реституция на храма, за която са предоставени 15 млн. турски лири от турската страна и още 1 млн. турски лири, отпуснати от България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР